ZGODOVINA - KRONOLOGIJA ŠPORTNEGA CENTRA TRIGLAV

  


V sezoni 2000/01 je bilo prvo tekmovanje slovenska futsal liga (SFL), ki so ga na treh predvajanih posnetkih celotnih tekem spremljale kamere TV-3. V posnetku s prve tekme, dne 10.09.2000 je podrobno predstavljena takratna nova dvorana s strani direktorja Športnega centra Triglav. Izjemno velik in pozitiven odziv je bil na razpis prvega kontinuiranega zimskega tekmovanja v malem nogometu v Ljubljani, ki je poimenovano v Zimsko ligo Ljubljane. V uvodni sezoni je prijavljenih 57 ekip nogometnih klubov, klubov malega nogometa, športnih društev in individualnih rekreativnih skupin, ki so bili razdeljeni v štiri kategorije. Te so bile cicibani (pod 10. leti starosti), dečki (pod 12. leti starosti), člani (igralci, starejši kot 16 let) in veterani (starejši kot 34 let). Decembra 2000 je bila dvorana gostiteljica prve proglasitve športnikov Ljubljane, to je tradicionalnega izbora najboljših, ki ga opravlja Športna zveza Ljubljane. Prireditev je v naslednjih letih v dvorani Športnega centra Triglav dobila stalno domovanje. V času med božičnimi in novoletnimi prazniki je organiziran prvi turnir v malem nogometu za pokal športnega dnevnika Ekipa, na katerem so bili zbrani vsi najboljši igralci velikega in malega nogometa, tribune pa so bile polne ves čas turnirja. V prvi sezoni je bil organiziran tudi prvi glasbeni koncert (reggae glasbe), odprto državno prvenstvo srednjih gradbenih šol v odbojki (gradbeniada), tekmovanje v namiznem tenisu, v prvi polovici junija pa tekmovanja za pokal športne kartice Športne zveze Ljubljane v različnih panogah, kot so judo, gimnastika (v sami dvorani), nogomet, rokomet, lokostrelstvo (na zunanjih igriščih ob dvorani).

 

 


V sezoni 2001/02 so se razvejanost in število prireditev oziroma tekmovanj še povečali, kar velja za vsako naslednjo sezono. V zimski ligi je dotedanjim štirim dodana še peta starostna kategorija starejših dečkov, skupaj je prijavljenih že 89 ekip. Tako so potekala tekmovanja v univerzitetni, študentski in medijski ligi malega nogometa, kakor tudi prvenstvo NZS za cicibane v malem nogometu, prvenstva osnovnih šol v malem nogometu in rokometu in druga tekmovanja ali turnirji. Koncem maja oziroma v začetku junija 2002 je dvorana dobila novo podobo, to je podobo pivnice, v kateri je z vzporednimi nastopi znanih glasbenikov spremljano svetovno nogometno prvenstvo v Južni Koreji, na katerem je nastopila tudi slovenska reprezentanca. Le-to smo spremljali že na njeni poti do svetovnega prvenstva, ko smo pripravili oglede in nagradne igre ob kvalifikacijskih tekmah v Ljubljani.

 

 
V sezoni 2002/03 smo meseca septembra gostili prireditvi Zavarovalnice Triglav in podjetja Žito in turnir malega nogometa z nastopi različnih medijskih hiš. V zimsko ligo Ljubljane se je prijavilo rekordnih in skoraj neverjetnih 125 ekip, kar je bilo potrdilo, da je Športni center Triglav dejansko postal naš malonogometni center ter kajpak tudi, da so udeleženci s tekmovanjem in njegovo organizacijo zadovoljni. Člasnko tekmovanje je bilo priznano kot uradno prvenstvo Medobčinske nogometne zveze Ljubljane v malem nogometu, kar je štelo tudi v naslednji sezoni. Pred tretjim božično-novoletnim turnirjem je bil 20. decembra organiziran koncert hip hop glasbe, ob koncu sezone pa je bil Športni center soorganizator koncerta za izgradnjo novega štadiona.     

 


V sezoni 2003/04 so se nadaljevala vsa vpeljana tekmovanja in redne vadbe. V zimski ligi Ljubljane je sodelovalo 95 ekip, posebej spektakularen pa je bil prenovljeni božično-novoletni turnir, na katerem je v  veteranski kategoriji nastopila večina najboljših slovenskih nogometašev, ki so pisali zgodovinske uspehe z nastopi na evropskem prvenstvu leta 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, v revialnem delu pa so se pred nabito polnimi tribunami pomerili najboljši slovenski glasbeni in drugi znani Slovenci. V tej sezoni, oziroma spomladi leta 2004 je bil organiziran koncer hip hop glasbe, ki so mu sledili treningi udeležencev evropskega prvenstva v moški gimnastiki, tekmovanje vrtavk (Bey Blade), kolesarski vikend Športne zveze Ljubljane in tekmovanja za pokal športne kartice Športne zveze Ljubljane.

 

Tudi v naslednjih sezonah so se nadaljevale redne aktivnosti, tekmovanja in prireditve, med katerimi tudi vsakoletna prireditev s proglasitvijo najboljših športnikov Ljubljane (do leta 2009).

Vključno s sezono 2011/12 je izvedenih dvanajst  tekmovanj v zimski ligi Ljubljane in deset božično novoletnih turnirjev v dvoranskem nogometu na odboj, ter drugih prireditev.

na slikah zgoraj: kako je nastajala dvorana (gradnja) Športnega centra Triglav.