Športni center Triglav

Športni center Triglav je sodoben športni center v Ljubljani (Bežigrad). Osrednji del predstavlja večnamenska športna dovorana , kjer bodo športniki našli vse potrebno za vadbo - garderobe s tuši, sanitarije in manjša učilnica , kjer je mogoče organizirati sestanke, seminarje, družabna srečanja, novinarske konference, itd. Za navijače, ki pridejo športno navijati za tekmovalce je na voljo tribuna s 523 sedežei.

Sekundarni del predstavlja prizidek v katerem so dvorane za šport, ples in rekreacijo. V teh prostorih vadijo judo klubi, akido klubi in plesne šole. V sklopu športnega centra se nahaja tudi gostinski lokal, kjer se lahko športniki in navijači okrepčajo in ohladijo. V dvorani je od leta 2012 sedež Športna zveza Ljubljane, ki je hkrati tudi lastnica Športnega centra Triglav. Od leta 2015 pa ima sedež v dvorani tudi regijska pisarna Olimpijskega komiteja Slovenije.

Lokal

Lokal v Športnem centru Triglav, Vodovodna cesta 25, v takoimenovani Jami za Bežigradom, obratuje vsak dan od 8. do 24. ure . Cenjenim gostom nudimo hladno pijačo, tople napitke in prigrizke . Redno pripravljamo tudi posebne akcijske ponudbe! V lokalu obratuje tudi stavnica Športne loterije.

V Športnem centru Triglav na Vodovodni 25 v Ljubljani lahko vsak dan STAVITE na zmagovalce in rezultate športnih prireditev, oziroma tekem v Sloveniji in širom sveta. Stavnica v Športnem centru Triglav deluje od začetka leta 2002. Stavnica ponuja:

  • stave športnih rezultatov, zmagovalcev tekem in športnih prireditev v Sloveniji in po svetu.
  • srečke vseh vrst
Vsem spoštovanim gostom nudimo v pomoč na vpogled revijo s ponudbo, tekoče spremembe ponudbe, nove dogodke na stavnici, rezultate. Ponudbo vam nudimo preko interneta oziroma izpisa na posebni tabli v lokalu, kakor tudi preko teletexta TV Slovenije, rezultate tudi preko teletexta drugih TV. Stavnica Športne loterije obratuje (tako kot lokal) vsak dan od 8. do 24. ure (tudi med prazniki). Izide tekem na stavnici lahko spremljate v Športnem centru Triglav preko TV zaslonov. Stavnica posebej oživi ob svetovnih in evropskih nogometnih, košarkarskih, rokometnih in smučarskih prvenstvih ter ob olimpijskih igrah, prav tako ob ligi nogometnih prvakov in drugih velikih tekmovanjih.

Lokacija

Športni center Triglav se nahaja v takoimenovani Jami nasproti stadiona za Bežigradom v Ljubljani. V neposredni bližini dvorane je osnovna šola Dr. Vita Kraigherja. Dostop z vozilom je preko Dunajske ceste in Samove ulice. Nasproti vhoda na stadion zavijete levo po klancu navzdol. zemljevid

Ustanovitev NK Bežigrad

Podrobnosti lahko pričakujete kmalu.

Zgodovina

Če se vrnemo na začetek, je leta 1999 izvršni odbor Športne zveze Ljubljane na eni od svojih rednih sej sprejel sklep, da pristopi h gradnji večnamenske dvorane, ki smo jo kasneje poimenovali Športni center Triglav . Za lokacijo (v jami za Centralnim štadionom za Bežigradom) smo se odločili po dogovoru z Mestno občino Ljubljana. V ta projekt nas je vodilo dejstvo, da je tovrstnih objektov premalo, sploh pa za mali oziroma dvoranski nogomet, ki je v Ljubljani še kako popularen in ima več kot trideset letno zgodovino. Že konec 1999 smo začeli s pripravljalnimi deli in gradnjo končali v avgustu 2000 . Septembra tega leta smo začeli z obratovanjem.

Letno zabeležimo več kot 120.000 obiskov športno vadečih ljudi , kar je v tem segmentu vsekakor ena največjih v Sloveniji. V dvorani v dopoldanskem času poteka proces športne vzgoje OŠ Vita Kraihgerja, ki je v neposredni bližini dvorane. V popoldanskem času se za žogo podijo mladi nogometaši ljubljanskih klubov in študentje ljubljanske Univerze . Tem sledijo različni navdušenci malega nogometa od aktvnih klubov do rekreativnih skupin do poznih večernih ur, vse dni od ponedeljka do petka. Vsak konec tedna od oktobra do aprila organiziramo zimsko ligo dvoranskega nogometa v različnih starostnih kategorijah (od cicibanov do veteranov). V vsaki sezoni se tekmovanja udeleži več kot 1.000 različnih igralcev .

V sezoni 2000/01 je bilo prvo tekmovanje slovenska futsal liga (SFL), ki so ga na treh predvajanih posnetkih celotnih tekem spremljale kamere TV-3. V posnetku s prve tekme, dne 10.09.2000 je podrobno predstavljena takratna nova dvorana s strani direktorja Športnega centra Triglav. Izjemno velik in pozitiven odziv je bil na razpis prvega kontinuiranega zimskega tekmovanja v malem nogometu v Ljubljani, ki je poimenovano v Zimsko ligo Ljubljane. V uvodni sezoni je prijavljenih 57 ekip nogometnih klubov, klubov malega nogometa, športnih društev in individualnih rekreativnih skupin, ki so bili razdeljeni v štiri kategorije. Te so bile cicibani (pod 10. leti starosti), dečki (pod 12. leti starosti), člani (igralci, starejši kot 16 let) in veterani (starejši kot 34 let). Decembra 2000 je bila dvorana gostiteljica prve proglasitve športnikov Ljubljane, to je tradicionalnega izbora najboljših, ki ga opravlja Športna zveza Ljubljane. Prireditev je v naslednjih letih v dvorani Športnega centra Triglav dobila stalno domovanje. V času med božičnimi in novoletnimi prazniki je organiziran prvi turnir v malem nogometu za pokal športnega dnevnika Ekipa, na katerem so bili zbrani vsi najboljši igralci velikega in malega nogometa, tribune pa so bile polne ves čas turnirja. V prvi sezoni je bil organiziran tudi prvi glasbeni koncert (reggae glasbe), odprto državno prvenstvo srednjih gradbenih šol v odbojki (gradbeniada), tekmovanje v namiznem tenisu, v prvi polovici junija pa tekmovanja za pokal športne kartice Športne zveze Ljubljane v različnih panogah, kot so judo, gimnastika (v sami dvorani), nogomet, rokomet, lokostrelstvo (na zunanjih igriščih ob dvorani).

V sezoni 2001/02 so se razvejanost in število prireditev oziroma tekmovanj še povečali, kar velja za vsako naslednjo sezono. V zimski ligi je dotedanjim štirim dodana še peta starostna kategorija starejših dečkov, skupaj je prijavljenih že 89 ekip. Tako so potekala tekmovanja v univerzitetni, študentski in medijski ligi malega nogometa, kakor tudi prvenstvo NZS za cicibane v malem nogometu, prvenstva osnovnih šol v malem nogometu in rokometu in druga tekmovanja ali turnirji. Koncem maja oziroma v začetku junija 2002 je dvorana dobila novo podobo, to je podobo pivnice, v kateri je z vzporednimi nastopi znanih glasbenikov spremljano svetovno nogometno prvenstvo v Južni Koreji, na katerem je nastopila tudi slovenska reprezentanca. Le-to smo spremljali že na njeni poti do svetovnega prvenstva, ko smo pripravili oglede in nagradne igre ob kvalifikacijskih tekmah v Ljubljani.

V sezoni 2002/03 smo meseca septembra gostili prireditvi Zavarovalnice Triglav in podjetja Žito in turnir malega nogometa z nastopi različnih medijskih hiš. V zimsko ligo Ljubljane se je prijavilo rekordnih in skoraj neverjetnih 125 ekip, kar je bilo potrdilo, da je Športni center Triglav dejansko postal naš malonogometni center ter kajpak tudi, da so udeleženci s tekmovanjem in njegovo organizacijo zadovoljni. Člasnko tekmovanje je bilo priznano kot uradno prvenstvo Medobčinske nogometne zveze Ljubljane v malem nogometu, kar je štelo tudi v naslednji sezoni. Pred tretjim božično-novoletnim turnirjem je bil 20. decembra organiziran koncert hip hop glasbe, ob koncu sezone pa je bil Športni center soorganizator koncerta za izgradnjo novega štadiona.

V sezoni 2003/04 so se nadaljevala vsa vpeljana tekmovanja in redne vadbe. V zimski ligi Ljubljane je sodelovalo 95 ekip, posebej spektakularen pa je bil prenovljeni božično-novoletni turnir, na katerem je v veteranski kategoriji nastopila večina najboljših slovenskih nogometašev, ki so pisali zgodovinske uspehe z nastopi na evropskem prvenstvu leta 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, v revialnem delu pa so se pred nabito polnimi tribunami pomerili najboljši slovenski glasbeni in drugi znani Slovenci. V tej sezoni, oziroma spomladi leta 2004 je bil organiziran koncer hip hop glasbe, ki so mu sledili treningi udeležencev evropskega prvenstva v moški gimnastiki, tekmovanje vrtavk (Bey Blade), kolesarski vikend Športne zveze Ljubljane in tekmovanja za pokal športne kartice Športne zveze Ljubljane.

Tudi v naslednjih sezonah so se nadaljevale redne aktivnosti, tekmovanja in prireditve, med katerimi tudi vsakoletna prireditev s proglasitvijo najboljših športnikov Ljubljane (do leta 2009). Vključno s sezono 2019/20 je izvedenih dvajset tekmovanj v zimski ligi Ljubljane in deset božično novoletnih turnirjev v dvoranskem nogometu na odboj, ter drugih prireditev.